Vegan Şampuan Hakkında Merak Edilen Her Şey

vegan şampuan


Vegan Şampuan Hakkında Merak Edilen Her Şey 

 

Doğanın insanlığa milyonlarca yıldır sunduğu kaynakların değeri, gün geçtikçe daha büyük kitleler tarafından fark ediliyor. Bu farkındalık, kimi kesimler için maalesef ki değerli kaynakların zamanla tükenmesi nedeniyle oluşuyor.

Bununla beraber hayvanların yaşam hakkı ve doğaya saygı da yaşanan tecrübeler ışığında önem kazanıyor. Ne yazık ki, yaşamın her alanında bu farkındalık gelişmiş değil. Ancak birçok doğa ve hayvanseverin, çoğu sektörde bu konuda etkin olduğu bilinmektedir. Bu konu üzerinde ilgisi gelişen kişiler de elinden ne gelebileceğini düşünürken akıllarında birtakım sorular oluşmaktadır.
 

Vegan saç ürünleri kullanmak, küçük gibi görünse de doğa adına atılması gereken önemli bir adım. Bunun hakkında yeterli düzeyde bilgiye sahip değilseniz, aklınızdaki soru işaretlerini kaldırmak, yapmanız gereken ilk şey. İşte bunun için vegan şampuan hakkında merak edilen her şey sizlerle birlikte!

Vegan Şampuan Nedir?

Geniş bir kitle; sağlık, doğa ve hayvanlarla ilgili endişeleri nedeniyle vegan ürünleri tercih ediyor. Vegan şampuan en sık kullanılan ürünlerin başında geliyor. Önceleri, vegan şampuanlara ulaşmak çok da kolay değildi. Ancak farkındalığın artmasıyla arz-talep ilişkisi güçlendi. Bununla beraber vegan şampuan markaları ve üretimi de çoğaldı.

Vegan şampuan, içeriğinde direkt ya da dolaylı yoldan, hayvanlardan elde edilmiş herhangi bir ürün ya da bileşen olmayan şampuan anlamına gelmektedir. Vegan içerikli şampuanlar, hayvansal hiçbir ürün içermemesinin yanı sıra “cruelty free”dir.
 

Yani, geliştirilirken hiçbir canlı üzerinde deney yapmadan, zarar vermeden üretilen ürünlerdir. Ayrıca vegan şampuanlar sürdürülebilir özelliktedir. Özellikle son yıllarda veganların bu beklentileri göz önünde bulundurularak üretim giderek artış göstermektedir.

 

vegan şampuan önerileri


Vegan Şampuan Aynı Zamanda Cruelty Free mi?

 

Günümüzde ürün geliştirilmesinde hayvanların kullanılmadığı birçok alternatif deney yöntemi bulunmaktadır. Piyasadaki pek çok üründe de hayvanlar üzerinde deney yapmadığını ifade eden ibareler ve logolar vardır.

Ancak bu ürünler üzerinde “cruelty free” (zulüm içermez) yazısının bulunması o ürünün veganlara uygun olduğu anlamına gelmemektedir. Bu logo özellikle yeni vegan olmuş kişiler için yanıltıcı olabilmektedir. Bu etiketin tek anlamı ürünün geliştirme aşamasında hayvanlar üzerinde deney yapılmadığını belirtmektir.
 

Bu tabii ki vegan bir üründe aranılan bir özelliktir ama yeterli değildir. Üzerinde “cruelty free” logosu bulunan bir şampuan gördüğünüz takdirde yapmanız gereken şampuanın içeriğini araştırmak olmalıdır. Çünkü bazı cruelty free şampuanlarda da hayvansal ürünler kullanılmaktadır.

 

Vegan Şampuanın Vegan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Bir şampuanın vegan olması için sadece içeriğinde hayvansal bileşenler bulunmaması yetmez. Bunun yanında şampuanın geliştirilme aşamasında da hayvanlar üzerinde denenmemiş olması gerekmektedir. Bu noktada devreye şampuanın sahip olduğu sertifikalar girmektedir. Bu sertifikaların en güvenilirleri arasında Leaping Bunny ve Peta sertifikalarını sayabiliriz. Bu sertifikalara sahip olmak için hem ürün hem de marka birçok farklı testten geçirilmektedir. Hatta ürünün üretim yerleri de denetlenmektedir. Sadece bu testler ve denetimlerden geçen markalar bu sertifikaları almaya hak kazanırlar.

Bunun yanında vegan saç ürünleri, hayvansal içerikler de bulundurmamalıdır. Şampuanlar üzerinde içerik listesini mutlaka incelemeniz gerekmektedir. Kesin hayvan kaynaklı olup kullanılması muhtemel maddeler arasında şunları sayabiliriz:
 

  • Bal (honey)
  • Propolis
  • Salyangoz müsini (sanail mucin, snail secretion filtrare)
  • Balmumu (cera alba, beeswax)
  • Guanine (Cl 75470)
  • Shellac (E904)

 

Saydığımız maddelerden birini bile şampuanın içerik listesinde gördüyseniz, ürünü rafa geri bırakabilirsiniz. Çünkü, bu şampuan kesinlikle vegan değildir. Bunlar dışındaki diğer içerik maddelerini de incelemeyi ihmal etmemelisiniz. Bazı maddeler hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklı olabilmektedir. Bunun maddenin yanında belirtilmesi gerekmektedir. Örneğin:

  • Keratin
  • Kolajen (Hydrolyzed Collagen)
  • Lanolin (E913)
     

Bu maddeler, içerikler kısmında vegan olduğu belirtilmiyorsa hayvan kaynaklıdır.

vegan şampuan markaları

Vegan Şampuanın Saça Faydaları Nelerdir?

 

Saçlar, vücutta bakıma ve hijyene ihtiyaç duyan önemli bir parçadır. Başta kadınlar olmak üzere herkes için saçların sağlıklı ve bakımlı görünmesi oldukça önem taşımaktadır. Şampuan, saç bakımı konusunda kullanılan başlıca üründür. Vegan şampuanlar sayesinde saçlarınızın hijyenini sağlarken doğal yapısının da bozulmamasına da engel olursunuz.

Tamamen bitkisel ürünlerden üretilen vegan içerikli şampuanlar, sülfat, paraben, silikon ve parafin içermezler. Vegan şampuanlar içerikleri sayesinde saça ve saç derisine oldukça fayda sağlamaktadır. Vegan şampuanların saça sağladığı faydalar şunlardır:
 

  • Yapısında sülfat bulunmadığından saç ve saç derisinin doğal yapısını koruyarak nemlendirir. Tahriş olmasını engeller.
  • Paraben içermediği için alerjik reaksiyon görülmez.
  • Çözünmesi zor bir madde olan silikon içermediği için saçı kurutmaz ve yıpratmaz.
  • Renksiz ve kokusuz bir petrol ürünü olan parafin içermemesi sayesinde saçların hava alması engellenmez.
     

Vegan şampuanlar, saçlarınızı derinlemesine temizler. Aynı zamanda saçlarınızın sağlıklı ve ışıltılı görünmesini sağlar. Yıpranmış saçların onarılmasına da destek olur. Saç derisine zararlı hiçbir madde bulundurmağı için saç dökülmelerine karşı da etkilidir. Şampuan arayışında olanlar için vegan şampuan önerisi olarak ürünü buradan inceleyebilirsiniz.
 

Vegan şampuanlarda da kişinin saç tipine ve ihtiyacına göre çeşitler bulunmaktadır. Yağlı saçlar için, dalgalı ve kıvırcık saçlar ve kepekli saçlar için vegan şampuan listesi bulunmaktadır. Ayrıca boyalı saçlar için vegan mor şampuan da üretilmektedir.

 

Vegan Şampuan Alerji Yapar mı?

Vegan şampuanlar, hayvansal ürünler içermeyip tamamıyla bitkisel içerikli ürünlerdir. Bunun yanı sıra kozmetik sektöründe sıklıkla tercih edilen koruyucu bir kimyasal olan paraben maddesini içeriğinde bulundurmaz.

Paraben içerikli saç bakım ürünleri, düzenli kullanımda saç derisini ve saçın doğal yapısını bozmaktadır. Ayrıca saç derisinin tahriş olarak, kurumasına da sebep olur. Dikkat edilmesi gereken bir alerjen olan paraben, alerjik problemleri olan kişiler için sorun yaratabilir. Vegan şampuanlar paraben içermediğinden alerjik reaksiyonlara neden olmaz.

 

vegan içerikli şampuan

Vegan Şampuan Saç Döker mi?

 

Vegan şampuanın bileşenlerinde kimyasal maddeler bulunmadığı için saç köklerinin tıkanmasına engel olurlar. Bu özelliği saç dökülmesini önemli oranda azaltır. Vegan şampuanı ilk kez kullandığınızda saçlarınızda dökülmenin arttığını görürseniz korkmanıza gerek yoktur.
 

Bunun sebebi daha önce kullandığınız kimyasal içeren şampuanların tıkadığı köklerin açığa çıkmasındandır. Vegan şampuanı kullanmaya devam ettikçe bebek saçlarınızın tekrar çıkmaya başladığını göreceksiniz.
 

Vegan Şampuan Saçı Yağlandırır mı?

 

Doğal içerikli vegan şampuanların saçı daha hızlı yağlandırdığına dair bir şehir efsanesi vardır. Bu kesinlikle doğru değildir. Saçınıza uygun olan içeriklere sahip vegan şampuanı seçtiğiniz takdirde, saçınızdaki yağlanma azaltılabilir ve yağ oluşumu engellenebilmektedir.

Bitkisel ürünlerden üretilen vegan şampuanlar saçınıza zarar vermeden temizler ve saç derisindeki fazla sebum artışını kontrol altına alır. Yağlı saç tipine sahip olanlar için önerebileceğimiz vegan şampuana buradan ulaşabilirsiniz.
 

Vegan Şampuan Saçı Sertleştirir mi?

Vegan olmayan şampuanlarda bulunan sülfat, saçı yıkarken daha fazla köpürmesini ve kayganlık hissini sağlar. Bu da saçınızı daha çok yumuşattığı yanılgısını yaratır. Halbuki içerdiği sülfat nedeniyle saçınızı aşındırmaktadır.

 Vegan doğal şampuan, yapısında sülfat içermez. Bu nedenle saçınızı yıkarken hafif sertleşmiş gibi hissedebilirsiniz. Ancak kurutma sırasında bu hissiyatın gittiğini ve saçlarınızın doğal yumuşaklığına döndüğünü göreceksiniz. Saçınız için uygun olan içerikteki vegan şampuanları tercih ederek saç bakımınızı ve hijyeninizi gerçekleştirebilirsiniz.


Vegan Şampuan Saça İyi Gelir mi?

 

Bitkisel ve tamamen doğal içerikli vegan şampuanlar saçlarınızın doğal yapısını koruyarak yağdan ve kirden arındırır. Kimyasal maddeler içermediği için sadece saçı değil, saç derisini de besler ve korur. Böylece kepek oluşumuna karşı da koruyucu özellik gösterir. Vegan kepek şampuanı olarak bu ürünü önerebiliriz. 

Vegan Şampuanların Yükselişi: Mousson Laboratuvarları'nın Bitkisel Formülleri

Mousson vegan şampuanları, saçınıza doğal bakım sunar. Etik ve etkili bir seçim için Mousson'un vegan şampuanlarını keşfedin!

Mor Şampuanın Gücü: Mousson ile Saçlarınızda Devrim Yaratın!

Mousson Mor Şampuan, sarı ve gri saçların bakımını yapar, turunculaşmayı önler. Saçınıza parlaklık ve canlılık katar. Deneyin, farkı görün!

Sülfatsız Şampuanın Faydaları ve Zararları

Sülfat saç ve saç derisinin dogal yapısını bozar, tahriş eder ve kurutur. Bununlada kalmaz

Saç Tipine Göre Şampuan Seçimi

Herkesin kendine göre saç tipi var ama kimsenin kendine özel şampuanı maalesef yok. Fakat bazı

Tuzsuz Şampuan Kullanmak Tek Başına Yeterli mi?

Şampuanların içinde zararlı kimyasallar olduğunu biliyoruz, bu sebeple sülfatsız parabensiz

3 Adımda Mor Şampuan Nedir, Nasıl Kullanılır?

Saçlarınız ne yazık ki ilk boyandığı günkü ton ve renkte kalmaz. İlk yıkamadan itibaren

Curly Girl Method Hakkında Her Şey!

Curly girl method yani kıvırcık kız metodu hayatımıza Lorraine Massey’in kıvırcık saçlar

Vegan Şampuan Hakkında Merak Edilen Her Şey

Vegan şampuan, içeriğinde direkt ya da dolaylı yoldan, hayvanlardan elde edilmiş herhangi bir ürün ya da bileşen olmayan şampuan anlamına gelmektedir.

Doğal İçerikli Şampuan Nasıl Olur? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Doğal içerikli şampuan çeşitleri; sülfat, paraben ve buna benzer kimyasal maddeler barındırmayan Vegan şampuan diye de bilinen tamamen temiz içerikli olması nedeniyle kimyasal şampuanlarla aynı temizleme etkisini gösterir.